Ξηροί καρποί | Παραδοσιακά προϊόντα |  Μοναδικές ποικιλίες | Μπαχαρικά | Αρωματικά | Βότανα | Βάφα - Παραδοσιακό παντοπωλείο | e-vafa.gr
Spoonbanner
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
EN GR
 
Το καλάθι μου
Προϊόντα: 0
Σύνολο: 0,00 €
Ταμείο
Αναζήτηση:
Βότανα
Λάδι Βοτάνων
Βότανα
 
Παραδοσιακά Προϊόντα
Ελαιόλαδο
Σάλτσες
Αλείμματα
 
Άλευρα
 
Μπαχαρικά
Αλάτια
Καρυκεύματα
Mείγματα Μπαχαρικών
Πιπέρι
 
Δημητριακά & Όσπρια
Δημητριακά
Όσπρια
 
 
Τριβόλι
Τιμή: € 3,40
(100gr)
Προσθήκη στο καλάθι
 
side1
 
 

Συνταγές

Φασολάδα κοκκινιστή
Η φασολάδα είναι ένα από τα κλασικότερα παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας. Φτιάχνεται με ντόπια ξερά φασόλια, λαχανικά και καρυκεύματα, τα οποία δίνουν μία λαχταριστή γεύση.

μπαχαρικά e-vafaΥλικά (για 4 άτομα):

Εκτέλεση: Βράζουμε  τα μουλιασμένα φασόλια για μισή ώρα, χωρίς αλάτι, στο  νερό στο οποίο τα μουλιάσαμε, έτσι ώστε να μην χάσουμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και βράζουμε για ακόμα 50 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν, δυναμώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον δυόσμο, το πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε για ακόμη 25 λεπτά περίπου.

Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο, το λεμόνι και το ελαιόλαδο και τρίβουμε το πιπέρι. Αν μας αρέσει, προσθέτουμε και καυτερό μπούκοβο. Ταιριάζει πολύ.

Υγιεινά πιτάκια βρώμης
Χαρίστε στον εαυτό σας το πιο ολοκληρωμένο πρωινό! Πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, χρήσιμους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Υλικά:

  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 3 κρόκοι αυγών και 1 ολόκληρο χτυπημένα
  • 3 κ.σ. βρώμη
  • 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
  • Προαιρετικά 1 μπανάνα ώριμη και νιφάδες κουβερτούρας
  • Σπασμένοι ξηροί καρποί  (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκι αιγίνης κλπ)
  • Σταφίδες, κράμπερι, αρώνια, μύρτιλλο, γκότζι μπέρι, ιπποφαές κλπ

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε την βρώμη πασπαλισμένη με την κανέλα στα χτυπημένα αυγά (κατά προτίμηση από το προηγούμενο βράδυ). Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς. Ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το μίγμα βρώμης. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει (3-5 λεπτά) και γυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη. Το πιτάκι μας είναι έτοιμο. Σερβίρετε ζεστό. Μπορούμε να προσθέσουμε μέλι, σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου.

Μπάρες πρωινού από τα χεράκια σου…
Μερίδες: 12
Υλικά:
  • 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 φλιτζ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι
  • 2 αβγά
  • 1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. φυτικό λάδι
  • 2 φλιτζ. καρότο τριμμένο

Εκτέλεση: Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη μαγειρική σόδα και πρόσθεσε, ενώ ανακατεύεις, τους χουρμάδες. Σε άλλο μπολ, χτύπησε τα αβγά, τη ζάχαρη και το λάδι και πρόσθεσε τα καρότα. Ρίξε το μείγμα στο πρώτο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακάτεψε μέχρι να υγρανθεί. Άπλωσε τη ζύμη σε τετράγωνη μεταλλική φόρμα για κέικ 20 εκ., αφού την έχεις βουτυρώσει.

Ψήσε τη ζύμη στη μεσαία σχάρα στους 180οC για 45 με 50 λεπτά. Τρύπησέ τη με μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο. Άφησέ τη να κρυώσει πάνω στον πάγκο και κόψ’ τη σε μπάρες.

Συμβουλή: Τύλιξε κάθε μπάρα με διαφανή μεμβράνη και βάλ’ τη στο ψυγείο. Διατηρείται για 2 ημέρες.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (μία μπάρα): 223 θερμίδες, 3 γραμμ. πρωτεΐνες, 10 γραμμ. λιπαρά (1 γραμμ. κεκορεσμένα λιπαρά), 31 γραμμ. υδατάνθρακες, 3 γραμμ. φυτικές ίνες, 166 mg νάτριο. ΣΗΠ (%): 4% ασβέστιο, 9% σίδηρος, 43% βιταμίνη Α, 5% φυλλικό οξύ.

Butter chicken
Ένα από τα πιο φημισμένα και τα πιο νόστιμα ινδικά πιάτα, το butter chicken (murgh makhani) αξίζει μία δοκιμή!

Υλικά:
Για τη μαρινάδα
  • 2-3 στήθη κοτόπουλου σε κύβους
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. garam masala
  • 1 + ½ κ.γ. χυμό λεμονιού
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. πάστα τομάτας
  • 1 κ.γ. πάστα σκόρδου
  • 1 μεγάλο κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
Για τη σάλτσα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε κύβους)
  • Λάδι
  • 2 εκατοστά περίπου φρέσκο τζίντζερ σε κομμάτια
  • 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (σε κομμάτια)
  • 1 χούφτα ξερά φύλλα μοσχοσίταρου
  • 1 χούφτα ξερά φύλλα κάρυ ή 1 κ.γ. κάρυ σκόνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 8-10 ολόκληρους σπόρους πράσινου κάρδαμου
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι
  • ¼ κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Λίγο μαύρο πιπέρι
  • 1 + ½ κούπα τριμμένη ντομάτα ή πασσάτα
Για το τελείωμα
  • 3 ΚΣ βούτυρο
  • ¼ κούπας συμπυκνωμένο γάλα ή κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:  Πρώτα φτιάχνουμε τη μαρινάδα. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το κοτόπουλο) σε δοχείο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθεί όλο από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Συνεχίζουμε με τη σάλτσα. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας ώστε να μην καεί το σκόρδο. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά. ΄Έπειτα την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, σκεπάζουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο.

Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία, προσέχοντας να μη βράσει γιατί θα χάσουν την έντασή τους τα αρώματά της. Σε μεγάλο τηγάνι ή γοκ βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το συμπυκνωμένο γάλα ή την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για ακόμη 2 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και ψωμί νααν.

Ταχινόπιτα
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 300 γρ σιμιγδάλι ψιλό.  
  • 300 γρ ταχίνι  
  • 550 γρ ζάχαρη.  
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα.  
  • Μισό κουταλάκι κανέλα.
  • 5-6 γαρύφαλλα κοπανισμένα η μισό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.  
  • 3/4 κούπας σταφίδες μαύρες και ξανθές μαζί.  
  • 1/2 κούπα αμύγδαλα (ασπρισμένα) και καρύδια κοπανισμένα.  
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι.  
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.  
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι.  
  • Χυμό από μισό λεμόνι.  
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ.  
  • 3 ποτήρια νερού νερό.
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Δουλεύουμε το ταχίνι με μια κουτάλα για λίγο, και προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλεύρι κοσκινισμένο, το σιμιγδάλι , τους χυμούς το ξύσμα ,και λίγο-λίγο δυόμισι ποτήρια νερό, πάντα ανακατεύοντας καλά.
  2. Προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες, τα μυρωδικά και το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
  3. Τελευταία προσθέτουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
  4. Αν το μείγμα μας είναι λίγο πιο αραιό από του κέικ δεν θα προσθέσουμε άλλο νερό, διαφορετικά θα ρίξουμε και το άλλο μισό ποτήρι.
  5. Αλείφουμε ένα ταψί 36 Νο με ταχίνι και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.Ρίχνουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με αντιστάσεις για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου, ανάλογα τον φούρνο.

Για να γίνει αφράτη η ταχινόπιτα το μείγμα πρέπει να είναι λίγο πιο αραιό από του κέικ. Κάποιες φορές δεν παίρνει τρία ποτήρια νερό αλλά δυόμισυ εξαρτάται από το αλεύρι, και πόσο ζουμερό μπορεί να είναι το πορτοκάλι η το λεμόνι.

Επίσης μπορείτε να το προσθέσετε στο γιαούρτι, στην βρώμη και στο μέλι του πρωινού σας.

ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Πανακότα με γάλα καρύδας
ΥΛΙΚΑ:
  • 2 φύλλα ζελατίνης
  • 1 λωβό βανίλιας
  • 60 γραμμάρια ζάχαρης
  • 600 γραμμάρια γάλα καρύδας
  • Μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 600 γραμμάρια γάλα καρύδας, 60 γραμμάρια ζάχαρη και τον λωβό βανίλιας κομμένο κάθετα. Ανοίγουμε τη φωτιά. Παράλληλα, βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για να μαλακώσουν. Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα υλικά που ρίξαμε στην κατσαρόλα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Αφαιρούμε τη βανίλια. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια. Βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο για μερικές ώρες ώστε να παγώσει το γλυκό. Βγάζουμε την πανακότα από τα φορμάκια βουτώντας τα για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Αραιώνουμε το μέλι με λίγο ζεστό νερό. Περιχύνουμε στην πανακότα και σερβίρουμε!
Άλειμμα με ψητό σκόρδο, βιολογικό μηλόξυδο και ταχίνι.

Μερικές φορές το μόνο σνακ που μπορούμε να σκεφτούμε είναι κάτι τυποποιημένο.

Το σνάκ, όμως, είναι μία ευκαιρία για υγιεινή διατροφή, είτε είμαστε στην δουλειά, είτε τρώμε με φίλους.

Αυτό το άλειμμα εκτός από πεντανόστιμο είναι και πηγή αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών συστατικών.
Απολαύστε το!


Υλικά:
• 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
• 1/2 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 1/2 φλιτζάνια ταχίνι
• 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
• ½ φλιτζάνι μαιδανό ψιλοκομμένο
• 2 κ.γ. αλάτι
• 2 κ.σ. μηλόξυδο


Εκτέλεση:
Σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία το σκόρδο και το κρεμμυδάκι για 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Σε ένα μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου με συνοδεία κομμένων λαχανικών ή πολύσπορου ψωμιού.

 
 
Τρόποι πληρωμής
Τρόποι αποστολής
Επιστροφές
Προσωπικά δεδομένα
Όροι χρήσης
Αναφορά προβλήματος
 
   
   
   
 
 
Ξηροί καρποί | Παραδοσιακά προϊόντα |  Μοναδικές ποικιλίες | Μπαχαρικά | Αρωματικά | Βότανα | Βάφα - Παραδοσιακό παντοπωλείο | e-vafa.gr